Å kjøpe glidemiddel kan være forvirrende. Det finnes mange forskjellige varianter og det er ikke så enkelt å vite hvilket glidemiddel akkurat du skal ha. Også dette vil variere etter hva du skal bruke glidemiddelet til; vaginal sex, analsex, oralsex, med sexleketøy osv.

For å gjøre det litt enklere for deg, har vi laget en oversikt over de mest vanlige glidemidlene, positive og negative sider, og hva du kan bruke de til.

Hva er glidemiddel?

Glidemiddel har til hensikt å redusere friksjon, noe som reduserer risikoen for rifter og såre slimhinner. I tillegg vil penetrering kjennes ekstra deilig ut, spesielt hos kvinner som ikke har nok naturlig glid. Mange tror at en kvinne alltid er våt når hun blir seksuelt opphisset. Selv om dette absolutt kan være sant, er det mange grunner – stress, søvnmangel, alder, medisiner og hormoner, for å nevne noe – som kan føre til at en kåt kvinne opplever tørrhet i skjeden. 

Ekstra glidemiddel kan i tillegg gjøre det mer behagelig å ha sex med kondom, og gi en mer naturlig følelse. Glidemiddelet reduserer også risikoen for at kondomet sprekker, grunnet mindre friksjon som igjen reduserer risiko for rifter i kondomet.

Å bruke glidemiddel er for noen forbundet med skam – det bør det ikke være! Å tilsette litt ekstra glid gir økt nytelse til både han og henne under samleie, og er noe alle bør ha i nattbordskuffen.

Vannbasert glidemiddel

Dette glidemiddelet kan du bruke til så å si alt. Det er kompatibelt med alle typer sexleketøy, kan brukes til vaginal sex og analsex, med kondom og til kroppsmassasje. Vannbasert glidemiddel er mindre klissete enn silikonbasert, og det er enkelt å vaske av. Av de forskjellige typene glidemiddel er det denne som er best egnet ved oralsex. Sjekk da at glidemiddelet er spiselig (de fleste vannbaserte er det) og velg gjerne et vannbasert glidemiddel med smak for litt ekstra nytelse til den som gir. En del vannbaserte glidemiddel inneholder glyserin, noe som kan forstyrre PH-balansen i underlivet. Er du utsatt for soppinfeksjoner, bør du velge et glidemiddel uten glyserin.

Kanskje den største ulempen med vannbasert glidemiddel er at selve glide effekten ofte ikke varer så lenge, da glidemiddelet trekker inn i huden. Hyppig påføring kan være nødvendig. Det fungerer heller ikke så bra hvis du har sex i vann (for eksempel i dusjen eller badekaret), da glidemiddelet enkelt vil skylles av og effekten forsvinner. Vannbasert glidemiddel kan også bli noe klissete når det tørker inn, i tillegg til at glidemiddel med smak ofte er noe mer klissete.

Silikonbasert glidemiddel

Et silikonbasert glidemiddel er drøyere i bruk og gir en mer langvarig glid, enn vannbasert glidemiddel. Det er noe mer tyntflytende, men legger seg som en silkemyk hinne på huden og kun en dråpe eller to gir masse glid. Ekstra glid gjør det til et spesielt godt egnet glidemiddel ved analsex. Anus produserer ikke naturlig glid slik vagina gjør, og analsex eller bruk av analleketøy uten glidemiddel kan være både smertefullt og føre til rifter og sår. Silikonbasert glidemiddel kan brukes med kondomer av både lateks og plast, og er egnet til bruk i vann. Kan også brukes som massasjeolje.

Silikonbasert glidemiddel skal ikke brukes med sexleketøy laget av silikon og cyberskin, da glidemiddelet kan ødelegge materialet samt har en tendens til å stivne på leketøyet. Det finnes noen unntak, men en generell huskeregel er å ikke bruke silikonbasert glidemiddel og sexleketøy. Silikonbasert glidemiddel oppleves noe vanskeligere å vaske av, og huden kan kjennes klissete ut etter bruk. Her må man bruke både vann og mild intimsåpe. Husk å ikke vask inni vagina eller anus, da underlivet er selvrensende. Silikonbasert glidemiddel er ikke tilsatt smak og bør ikke brukes til oralsex. Glidemiddelet kan også lage flekker på lakenet, så legg et håndkle under eller kjøp et PVC-laken.

Hva med hybrid-glidemiddel og oljebasert glidemiddel?

I tillegg til glidemidlene nevnt her, finnes det også hybrid-glidemiddel som består av 90% vannbasert glidemiddel og 10% silikonbasert. Dette glidemiddelet gir deg den samme deilige gliden som vannbasert glidemiddel, men trekker ikke like raskt inn. Man kan også få tak i oljebaserte glidemidler, men disse kan medføre irritasjon og det anbefales at man unngår bruk av denne typen glidemiddel ved vaginalt samleie eller på sexleketøy som vibrator eller dildo som skal i skjeden. Oljebaserte glidemidler skal ikke brukes med latekskondomer, da olje bryter ned lateksen og forringer kondomet.

Spør oss!

Amor fører en rekke forskjellige typer vannbaserte og silikonbaserte glidemidler, og utvider stadig utvalget. Har du en tørr og/eller irritert vaginal slimhinne, kan Pjur MED Repair Glide Vannbasert Glidemiddel være et godt valg. Er du på jakt etter et glidemiddel til analsex, vil det silikonbaserte glidemiddelet Pjur Analyze Me både gi nok glid, i tillegg til at jojobaekstraktene hjelper analmusklaturen til å slappe av.

I nettbutikken informerer vi om hvilke type glidemiddel som er egnet på de forskjellige produktene. Er du usikkert, les på pakken eller den medfølgende bruksanvisningen, eller ta kontakt med oss så vil vi hjelpe deg.

Psst! Til sexleketøy i glass eller stål kan alle former for glidemiddel benyttes.

Vi ønsker å gi deg en god handleopplevelse, til dette bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre lignende løsninger.