Ikke oppbevar kondomer her

Å praktisere trygg sex er noe vi alltid vil anbefale, og som de fleste av oss naturlig nok ønsker. Trygg sex reduserer risiko for- eller forhindrer å bli smittet av kjønnssykdommer eller uønsket graviditet. Det eneste prevensjonsmiddelet på markedet i dag som beskytter mot begge deler er kondom. For at et kondom skal virke som ønsket må man bruke det riktig, men man må også oppbevare det riktig for å unngå uønskede skader eller redusert effekt. Selv et kondom med lang holdbarhetsdato vil kunne bli ødelagt ved feil oppbevaring. Dette vil igjen øke risikoen for en kjønnssykdom eller graviditet. For å unngå dette må du ta dine forhåndsregler.

Her skal du IKKE oppbevare kondomer:

I lommen

Å ha en kondom i bukselomma er praktisk og lett tilgjengelig, for all del. Men hvis ikke dette kondomet blir brukt og ligger der over lengre tid vil kroppsvarmen kunne reduserer kondomets effekt. Kondomet vil i tillegg utsettes for slitasje for hver bevegelse man gjør. Hvert steg, hver gang man tar buksen av og på, hver gang man setter seg og reiser seg opp igjen. All bevegelse medfører slitasje på kondomet som igjen kan medføre små rifter. Selv et kondom oppbevart i bukselomma kun for en kveld kan gå i stykker, og selv om forpakningen ser hel ut kan kondomet være skadet. Er du usikker, ikke bruk det.

På badet

Om sommeren har de fleste av oss en normal innetemperatur på badet, men utover høsten, vinteren og våren er det mange som har ekstra varme på badet. Badet har i tillegg ofte høy luftfuktighet på grunn av dusj og/eller badekar. Mange oppbevarer kondomer i toalettvesken eller en skuff på badet, men dette kan altså redusere kondomets holdbarhet. Kondomer bør alltid oppbevares i jevn romtemperatur hvor man unngår direkte lys, varme, fuktighet eller høye/lave temperaturer.

I kjøleskapet

Som nevnt over, kondomer bør oppbevares i romtemperatur. Kondomer skal aldri lagres i temperaturer under 0 eller over 38 grader, men for å være sikker, unngå oppbevaring i kjøleskapet.

I bilen

Her gjelder samme prinsipp. Å legge igjen kondompakker i hanskerommet er ikke det lureste du gjør. Temperaturen inne i bilen stiger når vinduene er lukket, særlig på en varm sommerdag. Du risikerer at kondomet ikke tåler den høye temperaturen inne i bilen, hvilket forringer kvaliteten på prevensjonsmidlet. Kondomer er mindre sensitive for kulde, men kan også ta skade av minusgrader på vinteren. Glemmer du det i bilen èn natt går det greit, men oppbevaring i kuldegrader kan medføre skade.

I vesken

For mange jenter er det praktisk å ha kondomer i vesken. De fleste jenter har vesken med seg overalt de går, også på byen eller på date. Å være forberedt og ta ansvar for egen helse er alltid bra, men å ha et kondom liggende løst i vesken kan gi en falsk trygghet. I en veske er det som regel en rekke skarpe og ujevne gjenstander som blant annet nøkler, penner, mynter og bankkort. Med andre ord en rekke gjenstander som kan gi skade eller slitasje på et kondom. Skal man ha kondomer i vesken bør disse oppbevares i en hard eske som beskytter mot skade fra andre gjenstander, for eksempel en kortholder eller et tampongetui.

Vårt utvalg kondomer finner du her.