10 grunner til at sex er bra for helsen din

10 grunner til at sex er bra for helsen din

Sex er deilig, spennende, pirrende, utforskende og fullt av gode følelser. I tillegg til å være godt har sex en rekke helsemessige fordeler du kanskje ikke har tenkt over eller visst. Et sunt sexliv har en positiv innvirkning på både den psykiske og fysiske helsen din. Vi har samlet 10 fantastiske fordeler sex gir. La deg inspirere og ha sex (eller onaner og få orgasme – det hjelper og!) på dager du trenger øke selvfølelsen, dempe smerter eller redusere stress.

1) Sex kan gjøre at du lever lenger

Forskning viser at mennesker som har mer sex har en tendens til å leve lenger. Dette kan skyldes flere faktorer:

  • Mennesker som har hyppig sex er ofte i faste forhold. Mange eksperter mener at mennesker som opprettholder nære relasjoner lever lykkeligere, sunnere og lengre.
  • Mennesker som har sex er fysisk aktive. Sex i seg selv er kardiovaskulær trening, og fysisk aktivitet er et av nøkkelelementene for optimal helse.
  • Sex er en stressmestringsteknikk. Seksuell aktivitet lar oss slappe av og få en pause fra våre ellers hektiske liv. Mennesker som ikke har gode mestringsstrategier – som sex – har større sannsynlighet for å oppleve helsekomplikasjoner og til og med tidligere død.

2) Sex lindrer stress

Stress er uunngåelig. Vi opplever det på daglig basis, og det kan skape kaos i alle områder av våre liv, inkludert våre intime forhold. Under sex reduseres nivået av kortisol – kroppens stresshormon – i kroppen. Det kommer da kanskje ikke som en overraskelse at regelmessig sex reduserer stress. Sex kan også medføre at man har det bedre i parforholdet og gjør oss bedre rustet til å takle daglige stressfaktorer.

3) Sex gir bedre selvfølelse

Studier viser at kvinner som har hyppig, tilfredsstillende og uforpliktende sex er lykkeligere og har en bedre selvfølelse enn kvinner som ikke er seksuelt aktive. Den kanskje mest oppmuntrende nyheten er at kvinner med bedre selvfølelse opplever mer nytelse under sex, i tillegg til at de har flere orgasmer.

4) Sex lindrer smerter

Hvis du plages av smerter, kan en orgasme gi midlertidig og effektiv lindring. Ved alt fra hodepine, morgenkvalme til menssmerter fungerer en runde i senga ofte bedre enn smertestillende medisiner. Ved en orgasme utskiller hjernen dopamin, serotonin og endorfiner. Disse signalstoffene gir oss glede, men lindrer også smerte, i følge Medical Daily. Er du ikke komfortabel med å ha samleie under mensen gjør altså en orgasme på egenhånd jobben.

5) Sex kan redusere risiko for kreft

Regelmessig utløsning kan reduserer risiko for prostatakreft hos menn. En studie av 32.000 menn i løpet av en 18-årsperiode fant at menn som ejakulerte minst 21 ganger hver måned hadde 20% lavere sjanse for å utvikle prostatakreft enn menn som ejakulerte bare 4 til 7 ganger per måned. Alderen til studiedeltakerne varierte, noe som tyder på at utløsning kan redusere risiko for prostatakreft uavhengig av en manns alder.

Noen eksperter mener at ved ejakulasjon skyller man giftstoffer ut av kroppen. Selv om det er en sterk sammenheng mellom utløsning og prostatahelse, er det ingen bevis for at det beskytter menn mot prostatakreft. Men siden det sjeldent skader å ha sex eller onanere, er det ingenting i veien for å gjøre mer av det.

6) Sex kan gjøre deg smartere

Mennesker som har regelmessig sex over tid kan oppleve en bedre kognitiv fungering. Ifølge en studie fra 2014 utført ved University of Maryland, fant forskere at regelmessig sex kan føre til produksjon av nye nevroner i hjernen og økt kognitiv funksjon. Studien viser også at ved lengre perioder uten sex reduseres den økte kognitive fungeringen til tross for flere nevroner i hjernen. Så for at sex kan skal ha innvirkning på kognisjon må det gjøres regelmessig og over tid. Den beste delen? Sex kan faktisk avverge hukommelsestap og demens!

7) Sex styrker bekkenbunnsmuskulaturen

Sex kan styrke bekkenbunnsmusklene, noe som er en spesielt viktig helsegevinst for kvinner. Dette er fordi sterke muskler i bekkenbunnen – plassert rundt livmoren og blæren – hjelper med inkontinens, blærekontroll og vaginal smerte. God sex er som en treningsøkt for bekkenbunnsmusklene. Når du har en orgasme, forårsaker det sammentrekninger i disse musklene, noe som styrker dem.

8) Sex kan booste immunforsvaret

En liten studie fra 2018 fant at kvinner som var seksuelt aktive hadde høyere nivåer av antistoffet immunglobulin A i spytt sammenlignet med kvinner som ikke var seksuelt aktive. Mangel på immunglobulin A kan øke risikoen for visse luftveissykdommer som lungebetennelse og bronkitt, samt andre infeksjoner i bihulene, ørene og øynene. Studien viser til en mulig sammenheng mellom sex og immunforsvarets fungering, selv om forskerne påpeker at mer forskning er nødvendig for å være sikker. Andre studier viser til at onani kan booste immunforsvaret og forbedre den generelle helsen.

9) Sex gir bedre søvn

Både menn og kvinner rapporterte om bedre søvn etter en orgasme, enten de oppnådde det med en partner eller gjennom onani, ifølge en studie fra 2019. Ved sex utskilles hormonet oksytocin som direkte påvirker hjernen slik at man lettere slapper av – i tillegg til at det virker beroligende. Dette gjelder for begge kjønn, men spesielt for kvinner. Orgasme øker også nivået av prolaktin – et hormon som er forbundet med å føle deg søvnig og avslappet – noe som betyr at det å ha sex kan gjøre det lettere for deg å falle til ro for natten.

10) Sex gir økt sexlyst

Seksuell intimitet og tilfredshet øker nivåene av oksytocin (kjærlighetshormonet), som regulerer tillit, empati, generøsitet, omsorg og tiltrekning til partneren din. Siden oksytocin påvirker fysisk og emosjonell tilkobling til andre, er det avgjørende for å bygge intime forhold. Når du føler deg mer koblet på partneren din, kan også sexlysten – også kjent som libido – øke. God sex fører som regel til mer sex.

Inspirasjon hentet fra: couplescandy.com, insider.com, WebMD.com