Matvarer som gir økt sexlyst

Naturlige sentralstimulerende midler har eksistert nesten like lenge som menneskeheten har tenkt på sex.

De gamle egypterne trodde på den enkle forutsetningen at mat som var lang og hard, eller svakt fallisk i form, ville hjelpe han til å oppnå lignende lengde på sitt legeme. Matvarer som selleri og gulrøtter (og spesielt agurker) ble derfor verdsatt for utseendet og antatt å ha afrodisiakale egenskaper. I dag vet vi at størrelsen og formen på det vi spiser, selvfølgelig ikke har noen direkte effekt på kroppen. Likevel vet vi at det er noen typer mat og krydder som kan gi deg mer energi, og til og med sterkere orgasmer. Disse kalles afrodisiaka.

I følge Store Medisinske Leksikon har de aller fleste afrodisiaka i vitenskapelige studier ikke vist noen sikker dokumentert effekt. De fleste eksperter er enige om at det er hva som er i hodet – ikke på tallerkenen – som teller mest. Likevel kan flere matvarer ha en rekke positive effekter som å forbedre blodstrømmen, gi økt energi og seksuell utholdenhet, løfte humøret og til og med øke en haltende sexlyst.

Vi har samlet noen forslag!

Østers

Østers er kanskje en av de vanligste afrodisiakum matvarene vi har i dag. Selv om studier viser at det ikke er et spesifikt kjemikalie eller hormon i østers som kan føre til økt sexlyst, er østers fulle av sink.

Sink gir energi, økt blodstrøm og fremmer testosteronproduksjonen nødvendig hos både menn og kvinner, dog i forskjellige mengder, for å føle seksuell lyst. Sink er spesielt viktig for menn. En studie fra 2018 viser at lite sink i kostholdet medfører lavere nivåer av testosteron og herunder en lavere sexlyst.

Østers inneholder mer sink enn noen annen matkilde, og en porsjon gir deg hele 673% av anbefalt daglig inntak. Hvis du ikke er fan av bløtdyr, kan du prøve hummer eller krabbe i stedet.

Asparges

Lengden og formen på aspargesen utløste først påstanden om at det er et afrodisiakum. Denne herlige grønnsaken med sin falliske form, er uavhengig av sitt utseende proppfull av akkurat det du trenger. Vitamin E øker sexlysten hos både menn og kvinner, mens vitamin B6, kalium og folat kan gi deg en enda mer intens orgasme.

Sjokolade

En klissete og dekadent dessert med mørk sjokolade kan være sensuell i seg selv. Inntak av mørk sjokolade frigir i tillegg serotonin, dopamin og fenyletylamin. Disse hormonene stimulerer humøret i positiv retning i tillegg til å ha en mild effekt på sexlysten. Afrodisiakumet til sjokolade handler dog sannsynligvis mer om den sensuelle nytelsen av sjokoladen som smelter i munnen, enn sjokolade som en seksuell stimulans i seg selv.

Det skal dog sies at det er rapportert at de som spiser minst en bit mørk sjokolade om dagen, opplever mer sexlyst enn de som ikke spiser mørk sjokolade. Det skader ikke å prøve…

Frø og nøtter

I stedet for sjokolade kan du prøve en håndfull nøtter eller frø. Cashewnøtter og mandler er fulle av sink, mens en rekke andre sunne snacks inneholder L-arginin som gir økt blodstrøm. Prøv for eksempel valnøtter, gresskarfrø, solsikkefrø, pekannøtter, hasselnøtter eller peanøtter. Valnøtter er særlig nyttige da de i tillegg er rike på omega 3, som man også finner i fisk. I følge en studie kan mer omega 3 gi høyere sædvolum og bedre sædkvalitet.

Vannmelon

Vannmelon er ikke bare leskende og smaker godt. Det inneholder også aminosyren L citrullin, som konverterer til en annen aminosyre, arginin, som igjen øker blodstrømmen. En studie fant at vannmelon får blodkarene til å slappe av på en måte som ligner effekten Viagra har. Vannmelon kan også øke sexlysten hos kvinner.

Røde druer

Røde druer er en god kilde til bor, som er et mineral som hjelper til med å stimulere produksjonen av både østrogen og testosteron.

Jordbær

Sist, men ikke minst, jordbær. Som flere andre matvarer allerede nevnt, har jordbær et høyt innhold av sink. Jordbær har også et høyt innhold av antioksidanter som hjelper til med å optimalisere blodgjennomstrømningen til kjønnsorganene. Bringebær har en lignende effekt.

Hva skal du spise i kveld…?

Kilder: Healthline.com, Couplescandy.com, kk.no, redbookmag.com