De fem kjærlighetsspråkene

De fem kjærlighetsspråkene

Parterapeuten Gary Chapman ga i 1992 ut boken «Kjærlighetens fem språk», som til dags dato har solgt over 20 millioner kopier verden over. Etter mange år som terapeut hevder Chapman at vi mennesker har fem forskjellige måter vi uttrykker- og lengter etter kjærlighet på.

Hvordan viser du at du elsker og er glad i partneren din? Hva trenger du selv for å kjenne deg elsket?

Ikke alle kommuniserer kjærlighet på samme måte, og vi mennesker har forskjellige måter vi foretrekker å motta kjærlighet på. Å oppdage både ditt og din partners primære kjærlighetsspråk gjør at du lettere kan forstå hvorfor noen ting fungerer bedre enn andre i forholdet. Du kan lære å gjenkjenne når partneren din sender deg kjærlighet, selv om det ikke er slik du er vant til å få- eller vise det selv.

Ifølge Chapman kan det å ta deg tid til å lære og virkelig forstå partnerens primære kjærlighetsspråk, som ofte er forskjellig fra ditt eget, forbedre kommunikasjonen, gjøre det lettere å forstå hverandres behov og styrke båndet mellom dere. Dette kan igjen medføre mindre krangling og misforståelser.

Vi har laget en oversikt over hvert av de fem kjærlighetsspråkene Chapman beskriver:

Anerkjennende ord

Personer med anerkjennende ord som et kjærlighetsspråk verdsetter verbal anerkjennelse av hengivenhet, inkludert hyppige «jeg elsker deg», komplimenter, takknemlighetsord, verbal oppmuntring og ofte hyppig digital kommunikasjon som tekstmeldinger og engasjement i sosiale medier.

Både skrevne og muntlige tegn på hengivenhet betyr mye for de som har dette kjærlighetsspråket. Andre eksempler inkluderer å si ting som: «takk», «det var hyggelig av deg» og/eller «jeg setter pris på det du gjorde».

Tid for hverandre

Mennesker hvis kjærlighetsspråk er kvalitetstid føler seg mest elsket når partneren deres aktivt ønsker å tilbringe tid med dem. Aktiv lytting, øyekontakt og full tilstedeværelse er prioriterte kjennetegn i forholdet. Det er selve opplevelsen av å føle seg prioritert som er essensiell, og hvis partner velger deg bort for å tilbringe tid med venner kan dette oppleves som en sår avvisning.

Dette kjærlighetsspråket handler om å gi din udelte oppmerksomhet til din partner, uten distraksjon fra TV, telefoner eller andre forstyrrelser. Har du dette kjærlighetsspråket har du et sterkt ønske om å aktivt tilbringe tid med din partner, ha meningsfulle samtaler eller dele fritidsaktiviteter.

Tjenester

Hvis kjærlighetsspråket ditt er tjenester, setter du stor pris på når partneren din gjør omtenksomme små og store ting for deg i hverdagen. Det inkluderer ting som å gi deg suppe når du er syk, lage kaffen til deg om morgenen, eller handle på butikken når du har hatt en travel dag på jobben.

Dette kjærlighetsspråket er for de som mener at handlinger taler høyere enn ord. I motsetning til de som foretrekker å høre hvor mye partner elsker deg, liker de med dette språket å bli vist hvordan de blir verdsatt.

Gaver

Gaver er et ganske enkelt kjærlighetsspråk: du føler deg elsket når partner gir deg «visuelle symboler på kjærlighet», som Chapman kaller det. Det handler ikke om pengeverdien, men den symbolske tanken bak gaven. Mennesker med denne stilen anerkjenner og verdsetter selve prosessen bak en gave: det bevisste valget av akkurat den gaven, at partner vet at den gaven er betydningsfull for deg å motta og bevisstheten om at partner har tenkt på deg og kjøpt eller laget dette for å gjøre deg glad.

Nøkkelen er å gi meningsfulle ting som betyr noe for partner og reflektere din partners verdier, ikke nødvendigvis dine.

Fysisk nærhet

Mennesker med fysisk berøring som kjærlighetsspråk føler seg elsket når de mottar fysiske tegn på hengivenhet, inkludert kyssing, holde hender, kos på sofaen og sex. Fysisk intimitet og berøring kan være utrolig bekreftende og tjene som en kraftig emosjonell kontakt for mennesker med dette kjærlighetsspråket.

De som kommuniserer kjærlighet gjennom dette språket, føler seg verdsatt når de blir klemt, kysset eller får kos. De verdsetter følelsen av varme, komfort og velbehag som følger med fysisk berøring.

Hva er ditt kjærlighetsspråk?

Vi kan alle kjenne oss igjen i de fem forskjellige språkene og i de fleste forhold er det elementer av alle fem. Noen treffer dog mer enn andre. Hvilket språk kjennes viktigst ut for deg? Hvordan hadde du reagert hvis det ble mindre av for eksempel tjenester? Hvis du ikke hadde reagert så veldig på dette, men der i mot følt seg svært trist, avvist og alene hvis det ble mindre fysisk nærhet, er det større sannsynlighet for at dette er nærmere ditt kjærlighetsspråk.

Poenget er at ikke alle uttrykker sin kjærlighet på samme måte. Å være bevisst på de forskjellige kjærlighetsspråkene kan hjelpe deg å forstå deg selv og forholdet ditt bedre!