Sjansen stor for at du mer enn én gang har lurt på en ting eller to «der nede». Fra hvordan en «normal» vagina ser ut, til rengjøring til hvordan den fungerer. Vi har samlet noen viktige vagina-fakta alle (enten du har en vagina eller ikke) bør vite!

1) Skjeden er surere enn resten av kroppen din

Selv om det kanskje ikke høres spesielt sunt ut, er det svært viktig å ha et surt vaginalt miljø for å opprettholde en god, vaginal helse. Et surt miljø beskytter skjeden mot infeksjoner og bidrar til å holde veksten av uønskede bakterier og sopp i sjakk.

Hvis skjeden blir for basisk (det motsatte av sur), kan usunne nivåer av mikroskopiske organismer vokse. Dette øker risikoen for blant annet bakterielle infeksjoner som bakteriell vaginose. Skjeden blir naturlig mer alkalisk etter overgangsalderen, hvilket gjør den mer utsatt for bakterielle infeksjoner.

For å unngå å forstyrre den naturlige floraen i underlivet bør du unngå bruk av såpe eller parfymerte produkter. Vulvaen (den ytre delen) trenger kun skånsom, daglig vask med varmt vann og intimsåpe ved behov. Selve skjeden er et selvrensende organ som du aldri skal skylle eller vaske. Overdreven vask vil nemlig gjøre mer skade enn nytte…

2) Klitoris er mye større enn det du ser

Ulikt andre organer har klitoris ingen annen funksjon enn å gi seksuell nytelse. Klitoris har en rik tilførsel av blodkar og nerveender, hvor klitoris faktisk har dobbelt så mange nerveender som en penis. Mens klitoris har hele 8000 nerveender har penis til sammenligning 4000!

Anatomien til klitoris kan sammenlignes med et isfjell; vi kan bare se spissen og det skjuler seg mye, mye mer under «overflaten». Hele klitoris ser faktisk ut som en ønskekvist, hvor mesteparten er skjult inni kroppen. Klitorishodet er dekket av en hette der de indre kjønnsleppene møtes, og det er kun denne delen av klitoris som er synlig for det blotte øyet. Klitorishodet sitter på toppen av klitorisskaftet, som strekker seg 4-5 centimeter innover og oppover før det skifter retning, og deler seg i to ben, som strekker seg 9-15 cm ned på hver side av skjeden.

Les mer: Dette visste du kanskje ikke om klitoris

3) Vagina kommer i alle former og størrelser

På porno og sosiale medier kan man få et inntrykk av hvordan en «normal» vagina ser ut. Men, som snøfnugg er ingen to vulvaer like, og selv om mange kvinner bekymrer seg for at vulvaene deres ikke ser «normal» ut, finnes det ikke én normal. Labia majora (ytre lepper) og labia minora (indre lepper) ser forskjellig ut fra kvinne til kvinne, og normal kjønnsleppefarge varierer fra rosa til rødt til brunt til lilla.

Faktisk har vitenskapelige studier vist at også skjeden kan variere betydelig i lengde og form. En studie fra 2006 viste at lengden på skjeden kan variere fra 4-9,5 cm, mens en tidligere studie registrerte lengder på opptil 15 cm. Også her, stor variasjon og alt er like normalt.

Bekymringer knyttet til utseende, størrelse og farge er med andre ord ubegrunnet. Variasjon er det normale, og hver og en vagina kan være like forskjellig som personen som eier den.

4) Ikke glem bekkenbunnsmuskulaturen

Regelmessig bekkenbunnstrening kan gi deg sterkere muskler i underlivet, som igjen gir sterkere sammentrekninger under orgasme. Trening av disse musklene kan nemlig øke blodtilførselen og nerveaktiviteten i vulva og vagina, noe som i teorien kan føre til økt nytelse under sex.

En god måte å trene bekkenbunnen på er ved knipeøvelser. Ved å legge til vekter i form av vaginakuler, også kalt kegelkuler, vil du få mer ut av øvelsene.

Å styrke bekkenbunnen bidrar til å kunne forhindre inkontinens, øke blodstrømmen, hjelper deg med å forberede deg på fødsel og hjelper kroppen din til å hele etter fødselen. Bruk av kegelkuler kan også hjelpe deg med å få bedre muskelkontroll under sex, som gir både hun og han økt nytelse.  

Kegelkuler kan du kjøpe HER.

5) Vulvaen og skjeden vil endre seg gjennom livet

Akkurat som andre kroppsdeler og vev, påvirkes skjeden og vulvaen av endringer som kommer med alderen og ulike livsstadier. I takt med at man blir eldre synker østrogennivået hvor mindre kollagen gjør at vagina kan bli mindre fyldig, huden kan bli tynnere og vagina kan henge mer. Huden på vulva kan bli mørkere eller lysere og klitoris kan krympe. Alle disse endringene er helt normale og skjer ofte i takt med overgangsalderen eller under graviditet.

Er du bekymret for at en forandring i underlivet kan avvike fra normale endringer, kontakt fastlegen din, ikke dr. Google!

Kilder: Womansday.com, Jeanhailes.org.au