bloggbilde (1200 × 600 px)

Dette visste du kanskje ikke om klitoris

Klitoris er kvinnens nytelsesorgan og det var først i 1998 forskere fant ut hvordan klitoris egentlig ser ut. Her får du noen fun facts om klitoris, organet som ikke har noen annen funksjon enn å gi tilfredsstillelse.

Bilde: Wikipedia

Kun en liten del av klitoris er synlig

Hele klitoris ser faktisk ut som en ønskekvist, hvor mesteparten er skjult inni kroppen. Klitorishodet er dekket av en hette der de indre kjønnsleppene møtes, og det er kun denne delen av klitoris som er synlig for det blotte øyet. Klitorishodet sitter på toppen av klitorisskaftet, som strekker seg 4-5 centimeter innover og oppover før det skifter retning, og deler seg i to ben, som strekker seg 9-15 cm ned på hver side av skjeden.

Klitoris og penis er mer like enn du tror

Klitoris er, som penis, et svampelegme som fyller seg med blod når opphisset. Like før orgasme svulmer klitoris opp og vender tilbake til normal størrelse etter 10-15 sekunder. Både klitoris og penis har flere tusen nervetråder som er årsaken til at berøring kjennes så følsomt ut. Men, der hvor penis har ca 4000 viser nyere forskning at klitoris kan ha over 10 000 nervetråder! Klitoris er kroppens mest følsomme organ, noe som er årsaken til at direkte stimulering kan kjennes ubehagelig og i blant smertefullt ut.

Det er allment kjent at gutter og menn kan få ereksjon mens de sover, da særlig under søvnfasen som kalles REM-søvn. Det er her man hovedsakelig drømmer, hvilket er årsaken til at det ofte kalles drømmestadiet. Under REM-søvnen blir klitoris stiv og skjeden våt. Hvis man våkner under REM-søvnen vil man kunne merke at klitoris, eller penis, er stiv.

Klitoris vokser hele livet

Klitoris bli større i takt med at hun blir eldre. Når hun når overgangsalderen er klitoris i gjennomsnitt ca fem ganger større enn da hun var i tenårene.

De fleste kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme

Flere studier viser til at de aller fleste kvinner trenger stimulering – enten direkte eller indirekte – av klitoris for å oppnå orgasme. Flere kvinner opplever direkte stimulering av klitoris som for intenst, hvor mer forsiktig stimulering på området rundt oppleves opphissende og behagelig. En klitorisorgasme medfører 3 til 16 sammentrekninger og varer fra 10 og 30 sekunder. I skjeden er det få nerveender som reagerer ved seksuell stimulering, og vaginalt samleie uten stimulering av klitoris vil for de fleste kvinner ikke være tilstrekkelig for å oppnå orgasme.

Dette er også årsaken til at mange kvinner liker bruke sexleketøy designet for klitorisstimulering, enten alene eller med partner.

Kjært barn har mange navn

Ordet klitoris ble først brukt på 1600-tallet, og kommer fra de greske ordet, kleitoris, med ukjent opphav. Det stammer mulig fra de greske verbene, kleiō, som betyr å lukke, kleis, som kan bety nøkkel, kleitoriazō som betyr å berøre på en pirrende måte, eller det greske substantivet klitus som betyr åsside. Ordrett kan kleitoris oversettes til «liten ås» eller «liten bakke».

Alle er født med klitoris

Begge kjønn begynner fosterstadiet som jenter. Det er først ved uke 12 at fosteret har utviklet en penis, hvis fosteret er en gutt. Du visste kanskje ikke at alle menn har hatt en klitoris!?

Kilder: Illustrert Vitenskap, Wikipedia og «Sexologi i praksis» (2017) av E. Almås og E. E. P. Benestad.