Sexlysten endrer seg gjennom livet i takt med alder, hormonendringer og forskjellige livsfaser. I nyforelsket-fasen har man gjerne mye sex, hvor alt er nytt, spennende og ekstra pirrende. Hyppigheten av sex avtar ofte i takt med tiden som går og når den intense forelskelsen går over. For andre endrer dette seg når man får små barn, i perioder med mye stress eller i forbindelse med for eksempel overgangsalder.

Det er ikke unormalt at det er en ujevn sexlyst i et parforhold. Det er ikke alltid man er tent på samme tid eller har den samme energien til sex. Noen ganger er det andre ting som prioriteres før sex. Å ha forskjellige behov når det kommer til sex er helt normalt, men kan også medføre misnøye. Den ene kan oppleve å ikke få sine seksuelle behov dekket, mens den andre kan oppleve stadig masing om sex. Begge deler er drepen for hverandres sexlyst.

Så hvordan klare skape til veie et aktivt, godt sexliv igjen?

Jobb med kommunikasjonen

Ingen over, ingen ved siden av! Kommunikasjon er det desidert viktigste på listen. Når man kommuniserer med hverandre får man muligheten til å sjekke inn med den andre. Vis interesse for hvordan partner har det, hva som skjer på jobb, i partners liv, og hva som opptar vedkommende. Ved å snakke godt sammen vil man også åpne for kommunikasjon rundt sex, lyst og tenning. Å ha en åpen dialog om hva man tenner på, hvilke fantasier man har og eventuelle årsaker til redusert sexlyst, vil kunne ha en positiv innvirkning på dere begge! Når man vet hva hverandre liker og kanskje trenger mer av i en periode, er det lettere å møte hverandres behov og vekke til live sexlysten igjen.

Planlegg når dere skal ha sex

Det høres kanskje ikke så sexy ut, men er for mange par alfa-omega og et godt tiltak for at ikke sex skal bli nedprioritert. Å sette av en planlagt tid til sex gjør at kalenderen er ryddet og dere er begge innstilt på tid til hverandre. Å sette av en spesifikk tid en eller flere ganger i uken vil i tillegg kunne vekke til livs spenning og øke sexlysten. Snakk med partneren din og planlegg en kveld dere skal ha sex. Snakk- eller send meldinger om hva du ønsker oppleve og hvilke opplevelser du ønsker den andre skal få. Å vite hva dere venter på vil pirre dere begge og gi et langt, deilig forspill.

Er dere småbarnsforeldre går det ofte så-som-så med planlegging av sex. Her kan det motsatte være viktig, altså spontanitet og en kjappis ved anledning. Ikke la muligheten gå fra dere. Har dere noen minutter bare dere to, ha sex på badet, kjøkkenet, garasjen eller der dere måtte få litt tid alene.

Prøv noe nytt

Her er vi alle syndere… Etter en stund kan sexlivet fort bli rutine. Man har sex i de samme stillingene, bruker det samme sexleketøyet og har sex på det samme stedet. Vekk sexlivet ved å prøve noe nytt! Ha sex et sted dere ikke har hatt sex før, for eksempel ute. Eller hva med å utforske nye stillinger eller nye erogene soner på hverandre kropper? Her er det en hel verden av utforskelse foran dere som garantert vil gjøre sexlivet mer spennende ingen.

Kjøp et nytt sexleketøy

… og det tar oss til neste punkt; investert i ett (eller to) nye sexleketøy. Sexleketøy er aldri en erstatter, men et deilig supplement som gjør sexen enda bedre. Det er faktisk gjort studier som viser til at par som benytter seg av sexleketøy er mer fornøyde med sexlivet enn de som ikke gjør det.

Et sexleketøy lar dere utforske nye måter å stimulere eller bli stimulert på. Hos Amor finner du et stort utvalg sexleketøy til han, henne og dere som par. Kjøp et leketøy til deg selv, overrask partner med et leketøy til han/henne eller noe til dere to. Ønsker dere utforske litt av alt, er vår erotiske julekalender å anbefale. Her får dere 24 varierte sexleketøy og tilbehør som garantert gir sexlivet et løft, ikke bare i desember, men også langt inn i nyåret!

Ha mer sex!

God sex fører som regel til mer sex. Par som har hyppig sex rapporterer å være mer fornøyd i parforholdet enn de som har sjeldent sex. Fysisk nærhet og hud-til-hud frigjør oksytocin, også kalt kjærlighetshormonet. Høyere nivåer av oksytocin gjør det lettere å føle nærhet, tillit, omsorg og tiltrekning. Oksytocin påvirker med andre ord vår fysiske og emosjonelle tilknytning til partner. Når du føler deg mer koblet på partneren din, vil også ofte sexlysten øke. Med andre ord, sex leder til mer sex.

Det fungerer fremdeles ikke…

Hvis dere har forsøkt alle tipsene over (og mer til), men fremdeles ikke får det til å fungere, kan det være lurt å snakke med en profesjonell. En sexolog kan gi råd, veiledning og hjelpe dere med å løse eller mestre seksuelle vansker, slik at dere kan få et godt og aktivt sexliv igjen.