Erogene soner - alt du trenger å vite!

Erogene soner – alt du trenger å vite!

I senga er det noen åpenbare steder på kroppen du ønsker at partneren din skal berøre deg. Men når det gjelder erogene soner – de vanvittig følsomme punktene som kan ta deg fra null til å-måtte-ha-det-akkurat-nå, er leppene, brystvortene og kjønnsorganene knapt toppen av isfjellet. Kroppen din er dekket av en rekke svært følsomme områder du kanskje aldri har tenkt på å utforske. «En erogen sone er hvor som helst på kroppen som har økt følsomhet og kan fremkalle en seksuell respons når den stimuleres» forklarer Jane Greer, Ph.D., ekspert på sex og samliv.

De erogene sonene kan altså bidra til seksuell opphisselse hos både han og henne. Vi er alle forskjellige når det kommer til hva som gjøre oss opphisset og kåte, men det finnes flere erogene soner som er kjent for å øke temperaturen.

Kjønnsspesikke soner

 • Klitoris. Klitoris er for de av oss som har det en ekstremt viktig erogen sone. De fleste kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme. Klitoris er faktisk formet som et ønskebein og er større enn hva øyet kan se. Klitoris omslutter kjeden og strekker seg helt ned mot anus.

Lyst til å vite mer om klitoris? Les Dette visste du kanskje ikke om klitoris.

 • Vagina. Hørt om det berømte mekkaet av seksuell nytelse kalt g-punktet? Forskere er ganske sikre på at det ikke eksisterer – eller i det minste ikke slik vi har tenkt på det. Men, det er fortsatt et behagelig punkt å finne. G-punktet sies å være plassert på den fremre veggen av skjeden, og er sannsynligvis en del av klitoris i stedet for en helt egen del av anatomien. Stimulering av området rundt åpningen og innsiden av vagina kan også gi en enorm tilfredshet. Og la oss ikke glemme livmorhalsen, som ligger innerst i skjeden. Livmorhalsen har sine egne nervebaner som kan bidra til opphisselse og klimaks. Området ytterst på livmorhalstappen kalles populært for c-punktet, og er kjent for å gi lange, dype orgasmer.
 • Penis. Gir åpenbart han (og henne) nytelse. Penishodet er med siden 4000 nervetråder det mest sensitive området på penisen, og da spesielt strengen (frenulum) på undersiden av penishodet. De fleste menn kommer ved gjentatt stimulering av strengen enten via penetrering, håndjobb eller oralsex. 

Les Hvordan gi en god blowjob.

 • Testiklene. En av de mest sensitive erogene sonene på kroppen hans. De er svært sensitive for berøring, men behandlet forsiktig gir de han himmelsk nytelse.
 • Prostata. I følge Jennifer Dhingra, lege og talsmann for seksuell helse er prostata er en kjertel, omtrent på størrelse med en valnøtt, som produserer væske som bidrar til dannelsen av sæd. Prostata er svært følsom og stimulering av området kan føre til seksuell nytelse og opphisselse. Dette kan oppnås ved å føre en finger eller sexleketøy inn i endetarmen og massere prostata internt. Prostataorgasmer kan oppleves som mer intense og gir en annen form for nytelse. I tillegg sies det at regelmessig stimulering av prostata reduserer risiko for prostatakreft – vinn vinn!

Kjønnsnøytrale soner

Det er de kjønnsnøytrale erogene sonene det er flest av. Vi har alle en rekke områder på kroppen som har en høy konsentrasjon av nerver og er sensitive for berøring eller annen form for stimulering. Her får du vår guide over noen av de mest erotiske stedene å stimulere- eller bli stimulert. Prøv deg frem og finn ut hva som er dine!

 • Nakken og halsen. Man refererer noen ganger til at hårene i nakken reiser seg – enten av frykt eller nytelse – hvor det er sistnevnte vi naturligvis snakker om her. Å bli stimulert her har vist seg å være en kilde til nytelse for både han og henne. En studie fra 2018 viser dog til at kvinner får noe mer nytelse enn menn.
 • Øreflippen. I en studie fra 2016 rangerte kvinner de mest erogene sonene som ikke er kjønnsspesifikke. Øreflippen kom på fjerde plass etter brystene, leppene og halsen/nakken. Øreflippen har tynn hud og er følgende mer sensitiv for berøring. Be partneren din stimulere deg på øreflippen og se om du liker det. Noen mennesker liker å bli forsiktig bitt i øreflippen, mens andre foretrekker super-mild berøring. Start forsiktig og jobb deg oppover til mer intens stimulering.
 • Perineum. Uavhengig av kjønn er perineum det lille hudområdet mellom dine private deler og anus. Dette området består av en rekke nerver i tillegg til perineumnerven, hvis hovedformål er å sende signaler frem og tilbake gjennom det intrikate nettverket av alle de andre nervene der nede. Som utgangspunkt er dette et område det er verdt å bli kjent med. Slikk, masser eller bit. Du kan gjerne bruke fingerknoken og bevege den sakte frem og tilbake eller i sirkler. Ut fra din partners smertegrense kan du utforske en rekke kraftige sensasjoner ved å stimulere denne erogene sonen.
 • Brystvortene. Selv om det er forskjellig fra person til person hvor følsomme brystvortene er, er det ingen tvil om at når det gjelder erogene soner, ligger de høyt oppe på listen. Brystvorter er følsomme på alle kropper, noen mer enn andre, men verdt å utforske og leke med for å finne ut om det driver kjæresten din eller deg selv vill. Noen mennesker kan til og med ha brystvorteorgasmer uten noen annen type stimulering. Denne erogene sonen kan ofte vippe folk over kanten, på den positive måten. Ettersom hvor sensitive nervene er kan variere, spesielt under en menstruasjonssyklus eller graviditet, er det viktig å kommunisere med partneren din om hva som føles godt og ikke. Mens noen mennesker elsker å få nippelen klemt og vridd, er andre fornøyd med bare et forsiktig bitt eller slikk. Ved hjelp av MR-teknologi fant en studie fra 2011 at stimulering av brystvortene sender signaler til de samme områdene i hjernen som ved stimulering av klitoris, skjeden, livmorhalsen og penis.

Psst! Ved stimulering av brystvortene, varier mellom varm og kald stimulering. Stryk en isbit over brystvorten før du forsiktig suger og slikker og får varmen fra munnen. Gjør dette om hverandre for en pirrende stimulering.

 • Innsiden av lårene. Ved en deilig blowjob eller god slikking handler det om mer enn selve kjønnsorganet. Å være oppmerksom på området rundt, som testiklene, kjønnsleppene eller perineum bygger både forventning og opphisselse. Å stryke eller kysse på innsiden av lårene og området der låret møter overkroppen (lysken) er et flott sted å begynne når du skal gi din partner oralsex.
 • Hendene. Hendene er ekstremt sensitive og kun en liten berøring kan sende bølger av nytelse og spenning gjennom kroppen. Å suge på fingrene simulerer oralsex og kan være svært tennende for både han og henne. Hvis partneren din suger på en finger og masserer den med tungen, sender det signaler til belønningssenteret i hjernen, akkurat som ved sex. For å utforske, la partneren din forsiktig kysse de følsomme putene på fingertuppene, og bruk tungen til å sakte tegne sirkler. Forsøk også gjerne forsiktig suging på fingertuppene.
 • Leppene. Leppene er et av våre heteste- og mest åpenbare erogene soner. Leppene har mer enn 100 ganger så mange nervetråder som fingertuppene og selv den minste berøring fører til en eksplosjon av velværehormoner som dopamin, serotonin og oxytocin. Bruk dine egne lepper, tenner og tunge til å slikke, bite og kjærtegne partnerens over- og underleppe, og eksperimentere med forskjellige mengder trykk.
 • Føttene. Enten du er en fotperson eller ikke kan (riktig) stimulering av føttene gi overraskende nytelse. Føttene inneholder en rekke trykkpunkter, som for noen kan utløse opphisselse. Ettersom mange av oss er kilne under føttene, er det viktig å fokusere på en fast og jevn stimulering i stede for lette og kilende bevegelser. Tenk på det som en massasje med sammenhengene bevegelser. Dette kan gi en deilig avslappet følelse som igjen gjør det lettere å oppnå orgamse, spesielt for kvinner.
 • Innsiden av anklene. Siden vi allerede er «der nede» kan vi også nevne at berøring av innsiden av anklene kan være ganske så stimulerende. Forsiktig berøring av innsiden av ankelen kan etterligner stimulering av innsiden av håndleddet – begge steder har tynn hud og et tett nettverk av nerver. Å stryke frem og tilbake eller i sirkler er en sensuell bevegelse som kan lede videre til kyssing eller slikking av området.
Erogene soner - alt du trenger å vite!
 • Anus. Sist, men ikke minst. Anus! En like erogen sone hos han og henne. Stimulering av anus er ikke for alle, det skal sies, men for mange er anus et hot-spot for intens nytelse. Hva som oppleves godt vil variere fra person til person. Noen synes det er deilig med forsiktig stryking med fingeren på rompa og rundt analåpningen. Andre liker rimming (slikking rundt analåpningen), forsiktig penetrering med en finger eller butt plug, mens andre liker full penetrering med penis eller dildo. Husk glidemiddel!

I tillegg til de vi har nevnt finnes det en rekke andre erogene soner du kan utforske. For å nevne noen; innsiden av kneet, mellom tærne, hodebunnen, rompeballene, nedre del av magen, korsryggen og akillesen.

Utforsk din partners erogene soner, vær nysgjerrig og prøv deg frem. En fin måte å gjøre dette på er ved en massasje hvor du sensuelt berører store deler av partners kropp. Prøv også kroppspulver eller oljer som du drysser/drypper på og slikker eller suger av, og se hvordan partner responderer på stimulering av forskjellige områder på kroppen. En tydelig respons kan tyde på at du har funnet en erogen sone!

Inspirasjon hentet fra: Greatist.com, Glamour.com, Healthline.com